mooie foto's maken met je smartphone

Mooie foto’s maken met je smartphone

Tegenwoordig beschikt bijna elke smartphone over camera’s met hoge resoluties en megapixels. Een camera met veel megapixels is één, er een mooie foto mee maken is twee. Of er een mooie foto mee gemaakt wordt hangt veel af van de gebruiker van de camera. En ondanks dat we zeker weten dat jij mooie foto’s kunt maken, helpen we je graag met een aantal tips die ervoor zorgen dat jij de mooiste foto’s kunt maken met je smartphone. Als je de foto’s gemaakt hebt en je wilt ze veilig opslaan, dan kun je dat eenvoudig doen in de cloud. Wil je een extra veiligheidslaag toevoegen dan kun je er over nadenken om een VPN verbinding te gebruiken, daarover later meer.

Eerst de tips!

1. Zet je grid aan

Met het aanzetten van de grid op je smartphone worden er een aantal lijnen geactiveerd die over je scherm lopen. Deze lijnen verdelen je beeld in 9 vakken. Deze verdeling van 9 blokken heet ook wel de ‘regel van derden’. Als je de onderwerpen langs één van deze lijnen legt krijg je de beste compositie. Als je de horizon gelijk legt aan één van de horizontale lijnen en het onderwerp dat je wilt fotograferen langs één van de verticale lijnen krijg je een goede compositie. Hierdoor zorg je voor dynamiek in de foto. Daarnaast zorgen de lijnen in de grid ervoor dat je kunt verifiëren of je de horizon recht in beeld hebt. De grid helpt je dus met het maken van rechte foto’s én helpen je met het creëren van een goede compositie.

2. Zorg voor een schone lens

Denk je een mooie foto gemaakt te hebben, zitten er allemaal wazige vlekken op de foto. Grote kans dat het komt door een vieze lens. Je kunt een lens heel eenvoudig schoonmaken met een blaasbalg, microvezeldoekje of een lenspen. Gebruik liever niet je trui of t-shirt, dat zorgt voor stof en pluisjes op de lens. 

3. Kies de juiste compositie

Met het kiezen van de juiste compositie kun je het verschil maken tussen een oké foto en een goede foto. Door het toepassen van de ‘regel van de derden’ (zoals hierboven uitgelegd) en het zoeken naar lijnen in het beeld kun je de juiste compositie kiezen.. Bijvoorbeeld door iemand te fotograferen langs een muur waarbij je de lijnen van de muur volgt.

4. Gebruik de zelfontspanner

Een selfie uit de hand maken is natuurlijk heel makkelijk. Maar wil je écht een goede selfie maken, gebruik dan de zelfontspanner. Uit de hand, maar nog beter is het om je telefoon ergens tegenaan te zetten of een telefoonhouder te gebruiken. Zo maak je op een makkelijke manier betere foto’s van jezelf. Kies een goede hoek, stel de timer in en ga snel op de juiste plek staan.

Lees tip:  Is de accu van jouw laptop aan vervanging toe?

5. Gebruik een statief

Een statief kan handig zijn in diverse situaties. Als het bijvoorbeeld donkerder wordt komt er minder licht binnen op de sensor van je smartphone en worden de foto’s minder scherp als je de foto’s met de hand maakt. Als je je smartphone op een statief plaatst met een smartphone grip dan kun je beter foto’s maken als er minder licht is. Daarnaast is het gebruik van een statief ook aan te raden bij het maken van groepsfoto’s.

6. Let op het aanwezige licht

Licht is natuurlijk heel erg belangrijk. Fotograferen wordt ook wel ‘schrijven met licht’ genoemd. Vlak voor zonsondergang is het licht vaak warmer, ook wel ‘golden hour genoemd’. Fotografeer je meer midden op de dag dan is het licht wat feller en harder. Houd rekening met het licht bij het maken van een foto als er bijvoorbeeld een schaduw over het object valt. Stel de belichting handmatig in zodat je smartphone minder moeite heeft met de schaduw.

7. Stel scherp op het onderwerp

Smartphones kunnen zelf goed automatisch scherpstellen. Maar werkt je smartphone nou net even niet mee of wil je op een ander object scherpstellen? Tik dan op het scherm op het object dat je wilt scherpstellen de camera stelt scherp op dat punt. Als je wilt dat er langer op dat punt wordt scherpgesteld, hou dan je vinger wat langer op het punt ingedrukt.

8. Gebruik geen flitser

Met het gebruik van een flitser worden je foto’s er meestal niet echt mooier op. De flitser is behoorlijk fel en kan zorgen voor kleurverandering in gezichten of objecten. Heb je toch extra licht nodig? Ga dan vlakbij het raam staan of zet een lamp aan en speel wat met de positionering van de lamp. Dat geeft vaak een mooi resultaat.

9. Gebruik de HDR functie

HDR staat voor High Dynamic Range. Als je deze functie inschakelt op je smartphone worden er meerdere foto’s achter elkaar gemaakt met elke keer een andere belichting.
Meestal worden er drie foto’s gemaakt; onderbelicht, normaal belicht, overbelicht. Deze foto’s worden dan digitaal samengevoegd tot één foto die “perfect” belicht is. Het voordeel van deze functie is dat je veel meer detail en doortekening in een foto hebt.

Fotograferen met een smartphone is natuurlijk niet hetzelfde als met een goede camera maar hopelijk kun je met deze smartphone fotografie tips bijna net zulke mooie foto’s maken als met een camera!

Veilig je foto’s opslaan in de cloud

Het maken van mooie foto’s is natuurlijk erg leuk, maar hoe kun je je foto’s op een makkelijke en veilige manier opslaan?

Lees tip:  Zo vind je de telefoon die bij je past!

Om je foto’s veilig in de cloud op te kunnen slaan raden wij twee mogelijkheden aan, iCloud en Google Foto’s. Als je een iPhone hebt kun je eenvoudig gebruik maken van iCloud. Heb je een Android telefoon dan is Google Foto’s een goede keuze. Uiteraard kun je met een iPhone ook gebruik maken van Google Drive & Google Foto’s. Je foto’s worden dan automatisch gesynchroniseerd zodat ze veilig worden opgeslagen. Wij raden iCloud en Google Foto’s aan omdat dit de meest toegankelijke en gebruikte opslagmethoden zijn voor iPhone en Android. Wil je een extra beveiligingslaag toevoegen dan raden wij het gebruik van een VPN aan. Met een VPN kun je veilig en anoniem op het internet surfen, en dus ook veilig bij je foto’s. Als je op vakantie veilig je foto’s wilt bekijken die in de cloud staan dan is een VPN onmisbaar.

1. Activeer je iCloud

Als je een iPhone (of iPad) gebruikt om je foto’s te maken dan kun je heel makkelijk je icloud instellen en daar je foto’s opslaan. Apple heeft verschillende abonnementsvormen waar je uit kunt kiezen. Je krijgt 5GB gratis, wil je liever wat meer dan ben je minimaal €0,99 per maand kwijt.

5 GB is gratis
50 GB is €0,99
200 GB is €2,99
2 TB is €9,99

2. Activeer Google Drive of Google Foto’s

Als je een Android toestel hebt kun je op een hele eenvoudige manier Google Foto’s activeren. Tot 15 GB is de opslag gratis. 

15 GB is gratis
100 GB is €1,99
200 GB is €2,99
2 TB is €9,99
10 TB €99,99  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.