In ons land heeft één op de drie smartphone eigenaren een verzekering voor de telefoon, voor het deel iPhone eigenaren ligt dit percentage waarschijnlijk nog hoger. Een groot deel sluit de verzekering direct af bij de aankoop van de smartphone terwijl slechts een klein deel het online doet. Met de alsmaar stijgende prijzen van smartphones is dat niet goed te begrijpen. Een smartphone met een waarde van meer dan 700 euro is immers voor veel consumenten niet zomaar te vervangen als het defect raakt of gestolen wordt. Voor alle iPhone modellen is een verzekering te vinden maar Apple zelf biedt ook een verzekering aan in de vorm van AppleCare+.
Vergoedt de inboedelverzekering schade aan de iPhone?
Vaak niet maar soms wel. De inboedelverzekering vergoedt de schade die toegebracht wordt aan producten in een woning die te verplaatsen zijn. De dekking geldt vaak niet voor de iPhone maar er zijn inboedelverzekeringen die dit wel doen. Dit zijn de uitgebreide inboedelverzekeringen, ook wel allrisk genoemd. De normale inboedelverzekering dekt de iPhone niet doordat er steeds meer meldingen binnengekomen zijn over mobiele telefoons. Met het vergrote aantal claims hebben verzekeraars het aanbod gewijzigd zodat mobiele telefoons nog maar beperkt gedekt worden. Zelfs als de mobiele telefoon gedekt is dan geldt er vaak een hoger eigen risico of er zijn aanvullende voorwaarden.
Voor welke periode geldt verzekering?
Een iPhone verzekering heeft een duur van 12 of 24 maanden maar er zijn ook verzekeraars die een maandelijks opzegbare verzekering aanbieden. De verzekering met een looptijd van 12 maanden is de standaard looptijd. Na de 12 maanden kan de verzekering dan iedere maand opgezegd worden. De maximale duur van een verzekering voor de iPhone is meestal 24 maanden.
Is het aankoopbewijs echt nodig?
De verzekeraar vraagt bij het afsluiten van de iPhone verzekering een origineel aankoopbewijs waarmee je kunt bewijzen dat je de eigenaar bent van het toestel. Het IMEI nummer van de iPhone moet op het bewijsstuk staan zodat de iPhone gekoppeld kan worden aan de eigenaar. Een gelijksoortig bewijs zoals een abonnementscontract of zakelijke factuur kan ook dienen als bewijs.
Vergeet dit niet
- Controleer of je niet dubbel verzekerd bent
- Er zit garantie op de mobiele telefoon
- Er is vrijwel altijd sprake van een eigen risico
- Voor uitkeer of vergoeding moet aan de voorwaarden voldaan worden
- Bekijk wat de precieze voorwaarden zijn in de polisvoorwaarden